Det är det 41: e årtusendet. I mer än hundra århundraden har mänsklighetens kejsare satt immobile på jordens gyllene tron. Han är mästarens herre genom gudarnas och mästarens miljonvärlders vilja genom sina outtömliga arméers makt. Han är en ruttande krock som vrider osynligt med kraft från Dark Age of Technology. Han är Carrion Lord of the vast Imperium of Man för vilken tusen själar offras varje dag så att han aldrig kan dö.

Ändå fortsätter kejsaren även i sitt dödlösa tillstånd sin eviga vaksamhet. Mighty battlefleets korsar den demon-infested miasma av Warp, den enda vägen mellan avlägsna stjärnor, deras väg upplyst av Astronomican, den psykiska manifestationen av kejsarens vilja. Stora arméer strider i hans namn på otaliga världar. Största bland hans soldater är Adeptus Astartes, Space Marines, bio-engineered super-krigare. Deras kamrater är legion: Imperial Guard och otaliga planetariska försvarsstyrkor, den ständigt vaksamma inkvisitionen och teknikerna för Adeptus Mechanicus för att bara nämna några. Men för alla sina folkmassor är de knappt tillräckligt för att hålla bort det allvarliga hotet mot mänskligheten från utlänningar, kätterskare, mutanter – och långt, mycket värre.

Att vara en man i sådana tider är att vara en bland otaliga miljarder. Det är att leva i den grymaste och mest blodiga regimen som kan tänkas. Dessa är sagor av dessa tider. Glöm kraften i teknik och vetenskap, för så mycket har glömts, att aldrig bli omhändertagen. Glöm löftet om framsteg och förståelse, för i den mörka mörka framtiden finns det bara krig. Det finns ingen fred bland stjärnorna, bara en evighet av blodbad och slakt och skratt av törstiga guda.